Cultură

Muzeul Național de Artă

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) este un muzeu din centrul Chișinăului, singura instituție de acest profil din Republica Moldova. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939.

Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeu permanent funcționează expoziții de artă europeană, rusă și orientală.

 

Lucrările de restaurare s-au desfășurat pe o suprafață de 1.783 de metri pătrați care găzduiește o colecție de peste 39.000 de opere ce reflectă dezvoltarea artelor plastice din secolul XV până în secolul XXI. Astfel, expoziția permanentă a Muzeului Național de Artă include opere din Colecția de Artă Religioasă, adică icoane și obiecte de cult din secolele XVI-XIX, precum și din Colecția de Artă Modernă și Contemporană – pictură, grafică, sculptură, artă decorativă din secolele XIX-XX. Toate acestea sunt etalate în cele mai moderne condiții de protejare și expunere.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2020, pentru restaurarea edificiului MNAM a fost alocată suma de 17 mln. lei și 2 mln. lei pentru restaurarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din or. Căușeni, filială a Muzeului Național de Artă.

%d bloggers like this: