Urbanism

Scara cascadelor

Reabilitarea Scării-cascadă din Parcul Valea Morilor, Chișinău – valoare ajutorului dat de România este de 970 mii Euro.

Consiliul local Sectorul I Bucureşti a decis finanţarea proiectului „Reconstrucţia Scării de granit din municipiul Chişinău, Republica Moldova, parte a proiectului Reconstrucţia lacului de acumulare „Valea Morilor”, tranşa a IV-a”. Finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor” a avut loc în baza Înţelegerii de cooperare încheiată între Sectorul I al municipiului Bucureşti, România şi Pretura sectorului Centru al municipiului Chişinău.

Pentru reabilitarea scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor”, Primăria municipiului Chişinău a beneficiat de un grant în valoare de peste 18 milioane 970 mii lei (sau peste 920 mii EURO) din partea Consiliului local Sectorul I Bucureşti.

Potrivit deciziei CMC, Primăria municipiului Chişinău îşi asumă cheltuielile în proporţie de 5 la sută din valoarea totală a proiectului, ceea ce constituie circa 945 mii lei lei, dar şi cheltuielile de proiectare, asistenţă tehnică, lucrări de efectuare a expertizelor documentaţiei de proiect şi supraveghere tehnică a lucrărilor de execuţie.

Reconstrucția obiectivului a început în luna mai 2018 și a constat în reabilitarea fundației și a pereților de sprijin a celor 232 de trepte, amenajarea a 4 căi secundare de acces spre scară, precum și montarea corpurilor de iluminat pe bază de LED, de-a lungul construcției.

Pentru reconstrucția Scării de Granit urmează a fi efectuate urmatoarele tipuri de lucrări:

  • Lucrări de demolare a pereților de sprijin, fundațiilor și scărilor de granit
  • Lucrări de construcție a scărilor de granit
  • Alimentarea cu energie electrică și iluminarea scărilor de granit
  • Sistematizarea verticală și amenajarea teritoriului adiacent scărilor
  • Defrișarea copacilor
  • Rețele exterioare de apeduct magistrale
%d bloggers like this: